Начало » Вентилация, Новини, Полезно при изграждане на инсталации

Как да изберем вентилатор за баня?

15 август 2012 58 813 прочетена 32 Коментар(а)

Със сигурност, ако скоро сте правили ремонт или Ви предстои да правите подобно нещо, сте се сблъскали с проблема с проветряването на вашата баня.

Проветряването е необходимо не само за осигуряване на пресен въздух, но и за отвеждане на парата, образувала се при къпане, използване на ваната или други мокри процеси, с цел да се предотврати образуването на конденз и мухъл в помещението. В случай, че банята няма отваряем прозорец, трябва да се търси алтернатива. Най-често срещаното решение в повечето по-модерни български домове е използването на осов вентилатор с ел. захранване. Основната характеристика при избор е дебитът на вентилатора. Съгласно българското законодателство, за вентилиране на баня са необходими 90 m3/h, за тоалетна 90 m3/h и за мокро помещение същo 90 m3/h.

Дебитът на вентилатора може да се определи също и като функция на обема на помeщението и кратността на въздухообмен. Кратността на въздухообмен представлява броя на пълните обмени на въздуха в помещението за един час. Препоръчителната кратност за баня е 5, а за санитарен възел 7.

Друг важен момент при вентилиране на баня или мокро помощение е изборът на място за вентилатора. За да се постигне оптимален въздухообмен и цялостно проветряване на помещението, е желателно да поставите вентилатора в най-отдалечената точка на помещението, спрямо мястото на постъпване на пресен въздух. Ако банята ви е по-голяма, препоръчваме вместо един мощен вентилатор, да монтирате два с по-малка мощност, разположени над определени елементи, например над душ кабината и над ваната. То този начин ще гарантирате по-добър въздухообмен и по-бързо отвеждане на парите от помещението.

Не забравяйте, че въздухът, който се изсмуква от помещението трябва да бъде компенсиран по някакъв начин. Тенденцията в последните години е всички врати и прозорци да пропускат все по-малко въздух. Разбира се, за компенсация, винаги можете да оставите вратата леко отворена, но това съвсем не е най-елегантното решение. Препоръчваме ви да монтирате във вратата малка трансферна решетка, през която да минава необходимия въздух.

Желателно е вентилаторът, който избирате, да има т.нар. обратна клапа. Тази клапа ще попречи миризми и замърсен въздух от въздуховодната мрежа да постъпват във вашето помещение. Също така ще възпрепятства и топлия въздух да напусне помещението през вентилатора.

Вентилатори за баня:

Моделите от серията Silent са тънкопрофилни осови вентилатори,  работещи при изключително ниска консумация на ел. енергия и в същото време са едни от най-тихите, което ги прави и най-предпочитани от нашите клиенти. Предлагат се в три типоразмера 100, 200 и 300, в зависимост от дебита на вентилатора, който варира от 80 до 280 м3/ч. При стандартните модели CZ имате възможност да избирате между два цвята – бял и сив. Всички модели имат обратна клапа. Като опция може да поръчате вентилатора с таймер (CRZ), който позволява предварителна настройка на продължителността на работа на вентилатора, преди той да се изключи. Моделът CHZ освен вграден таймер, е с датчик за влага, който позволява да зададете определена степен на влажност, при която вентилаторът да започне да работи.

Серията Silent Design се отличава с по-елегантен дизайн, като основните характеристики се запазват същите като при серията Silent. Като допълнение към дизайна се предлагат и 3 ленти в различни цветове – червен, зелен и жълт, които можете да сменяте в зависимост от цветовете на интериора.

Всички вентилатори са с висок клас на защита от влага – IP 45. Работната температура на вентилатора е до 40°C. Всички вентилатори работят еднакво добре монтирани на стена или таван. Моля, имайте предвид, че осовите вентилатори нямат почти никакъв напор (съпротивление), т.е. ако се предвижда свързване на вентилатора към дълъг хоризонтален участък от въздуховодната мрежа, то има вероятност да се компрометира работата на вентилатора!

Серията EDM e със сравнително опростен дизайн. Голямо преимущество е автоматичната клапа, която се затваря, когато вентилаторът не работи, като по този начин не допуска постъпването на миризми от въздуховода в помещението. Вентилаторът се предлага с допълнителна приставка за монтаж на стъкло. Този модел също се предлага във варианти със сензор за движение, както и таймер и датчик за влага.

Ако не сте сигурни кой точно е вашият вентилатор, кое решение е най-добро или имате някакви въпроси, не се колебайте да се посъветвате със специалист. Ние сме на ваше разположение!

За контакти:
тел. 02 / 925 13 25
Skype: Tangra Ltd.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...
rss feedХаресват ли Ви публикациите, които четете тук? Абонирайте се за най-новите с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 945+ души вече сториха това.

32 Коментар(а) »

 • Виктория написа:

  Тъкмо търсех вентилатор за банята и попаднах на този пост. Благодаря, защото съветите ми бяха от голяма полза.

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  Благодарим за изпратеният коментар!

  Вентилаторите за баня които предлагаме, можете да разгледате на http://www.ventilator.bg

  А ако имате още въпроси и искате да чуете и видите вентилаторите, моля заповядайте на адрес: София, бул. Европа № 174.

 • диана хрусанова написа:

  Здравейте,

  Моля за информация дали мога да намеря такива вентилатори за баня в Бургас и къде? Имате ли представител или дистрибутор за региона?

  Благодаря предварително за отговора

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  Здравейте,
  вентилаторите можете да откриете и видите на живо в нашия магазин в гр.Бургас, ул. Транспортна 6.
  Поздрави!

 • Ники написа:

  A във Варна дали има такъв магазин?

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  Здравейте,

  Имаме и магазин във Варна. Адресът е Западна Промишлена Зона, складова база на “Инковес” ООД, зад печатница “Варна – Изток” (старият път за София). Там ще може да Ви пуснат вентилатора, да чуете как работи и да се убедите в характеристиките му.

  тел: 052/611767
  e-mail: varna@tangra.bg

  http://www.tangra.bg/contacts_BG.html

  Надяваме се да сме били полезни!

 • Yasen написа:

  Здравейте,а в Хасково или Ст.Загора имате ли представители?Благодаря.

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  Здравейте,
  Имаме представители и в гр. Хасково, и в гр. Стара Загора. Къде би било по-удобно за Вас, колегите да се свържат?!

 • Любо написа:

  Здравейте,
  Ефективността на вентилатора зависи ли от това дали ще бъде монтиран на стената или на тавана? Предварително благодаря!

 • Антон написа:

  Привет,
  Положението на монтаж няма отношение към ефективността на вентилатора.
  Важното и при двата монтажа е да има място във въздуховода да се отваря свободно обратната клапа.
  Спорен ден!

 • Venci написа:

  Здравейте имам следната дилема.
  Понеже ми се налага да се преместя в жилище в което банята която е обща с тоалетната няма нито прозорец нито отдушник ми се иска да си направя проветрение, но имам сериозен проблем.
  Едната стена на банята е срещу стая на друг апартамент, другата стена е от към стълбите. Та се чудя имали начин да се направи някакъв отдушник който чрез тръби да изкарам навън.

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  Здравейте,

  Вашата дилема има разрешение. Може да се изгради въздуховод, който да отведе миризмите от това помещение навън. Въздуховода може да бъде гъвкав – http://www.tangra.bg/nw_BG_86.html или твърд – http://www.tangra.bg/products_BG_15_1.html . И в двата случая ще е необходимо да се прегледа скица и да се сметне какъв вентилатор и какви въздуховоди можем да пуснем. Разбира се, въздуховодите можете да скриете зад окачен таван.
  Бихме искали да Ви поканим, да посетите нашият шоурум и да Ви покажем предложените варианти.

 • Петя Николова написа:

  Благодаря ви за тази интересна статия. Надявам се да ни пишете все по често, в крайна сметка това са неща на които трябва да обърнем внимание. Наскоро решихме да правим нова баня на вилата ми и не се бях сетила за вентилатори и тем подобни, а там са задължителни, тъй като може да хване мухъл и влага след няколко седмици още. Това е често срещано като проблем, когато живеем в къща. Има толкова много модели, че нямам престава за нас, кой ще е най добрият и разбира се не много скъп и лесен за монтаж, понеже не сме професионалисти.

 • Арсен написа:

  Здравейте,дайте ако обичате координати и за Пазарджик.

 • Албена написа:

  Здравейте,
  банята ми е относително малка (8-9 м3). Колебая се колко мощен вентилатор би бил подходящ? Имате ли представителство в Русе?
  Благодаря,
  Хубав ден

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  Здравейте Арсен,
  За съжаление собствен офис в гр. Пазарджик нямаме. Нашите продукти можете да откриете при нашите партньори от фирма Ветхок или да ги поръчате от електронният ни магазин – http://www.ventilator.bg
  Ако имате въпроси или се нуждаете от повече информация, не се притеснявайте да ни позвъните на 02/925 13 25

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  Уважаема Албена,

  Вашата баня може да бъде вентилирана или с някой от моделите S&P Silent 200 – http://ventilator.bg/attachment.php?id_attachment=36
  Те са достатъчно мощтни и същевременно тихи:
  Silent 200 Design – http://ventilator.bg/silent/22-silent-200-design-sp.html
  Silent 200 – http://ventilator.bg/silent/19–sp-silent-200.html

  За съжаление собствен офис в гр. Русе нямаме. Нашите продукти можете да откриете при нашите партньори от фирма Вентилация ВП или да ги поръчате от електронният ни магазин – http://www.ventilator.bg
  Ако имате въпроси или се нуждаете от повече информация, не се притеснявайте да ни позвъните на 02/925 13 25

  Благодаря и успешна седмица и на Вас!

 • Венци написа:

  Здравейте, искам да попитам какъв е стандарта за диаметър на вентилатор за баня, за да знам каква тръба да сложа.Банята ми е около 5-6 кв.Благодаря.

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  Здравейте,

  Вентилаторите се предлагат за тръби с размер Ф100, Ф120 и Ф150. Те са с присъединителни размери: 98.9мм за моделите Silent 100, 118мм за моделите Silent 200 и 146.5мм за моделите Silent 300.
  Бихме Ви препоръчали да инсталирате модел Silent 200 (въздуховод Ф120/125), за да получите оптимално добра вентилация на банята.
  Можете да видите пълните характеристики на http://www.ventilator.bg

 • Иван Димитров написа:

  От личен опит мога да кажа, че без вентилатор в една баня, особено ако тя е без прозорец не е добре. Тъй като се появя на мухъл поради постоянната влага в нея. При ремонта нека да изберем добър вентилатор, който да не ни създава проблеми, а след това да преминем към цветът на банята, който да е в хармония с цветовете в дома ни, като цяло. Специалистите съветват да се използват пастелни тонове. В този случай, оформлението на интериора в банята ни ще е подчинено на никога не остаряващата класика. Но има толкова разнообразни модели, че това е лесен избор.

 • Димитър написа:

  Здравейте,
  Опитвам се да избера вентилатор за баня около 8куб.м.
  и се спрях на два Ваши модела:Silent 100CZ-S&P или Silent 100 CZ Design 3C – S&P. Като дизайн вторият модел ми харесва повече, но като че ли първият е по-мощен.Моля да ми помогнете в избора:
  Silent 100CZ-S&P-колко куб.м./час
  Silent 100 CZ Design 3C-колко куб.м./час
  Благодаря.

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  Здравейте,
  С вентилатора Silent 100CZ Design 3C ще имате 10 кратен въздухообмен на час, а с вентилатора Silent 100CZ – 12 кратен. И двете стигат за битова баня или тоалетна. Това, което бихме Ви препоръчали е да дойдете в един от нашите търговски обекти, за да ги видите и чуете как работят.
  Адресът за гр. София е – София, п.к. 1331, бул. Европа № 174 (Сливница 570).
  02 / 925 13 25
  Благодаря Ви,

 • Димитър написа:

  Благодая Ви за отговора, решението е взето, предполагам, че в понеделник или вторник ще поръчам.Благодаря още веднъж.

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin написа:

  За нищо! Радваме се, че сме помогнали. Ако имате въпроси, можете да ни намерите, чрез платформата в уеб сайта – http://www.tangra.bg или на тел. 02 925 13 25. Весел и усмихнат уикенд!

 • Петър Петров написа:

  Здравейте,
  Искам да попитам има ли вентилатори с клапа ,която да се затваря херметически.Ние имаме следния проблем.Въпреки ,че вентилаторът ни има клапа той пропуска миризма обратно когато вентилаторът не работи.Миризмата от въздухоотвода е много неприятна.

 • Милем написа:

  Здравейте,попаднах на статията и много ми хареса,изключително полезна е !
  Искам да попитам за баня с размер 3 квадрата,вентилатор с 90 куб. м. голям ли ще е ?
  Имате ли представители за гр. Плевен ?

 • Румяна написа:

  Здравейте, все още ли е актуален адресът за Варна и ако изберем нещо на място има ли възможност и за монтаж?

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin (author) написа:

  Здравейте,
  Да, адресът във Варна е актуален – Западна Промишлена Зона, складова база Инковес – 052 611 767, можете и през електронния магазин – http://www.ventilator.bg
  Успех!

 • Иван написа:

  Здравейте помогнете ми ако обичате. Обема на моята баня е 7 м3 колебая се между моделите silent 100 или silent 200. Държа на добрата вентилация имам вентилационна решетка на вратата. Мога ли да използвам silent 200? Защо не се препоръчва по високия дебит за баня като моята?

 • Таня Николова написа:

  Здравейте! Имате ли модел вентилатор, който да е с някаква гъста мрежа или филтър, с оглед на това да не влизат гадинки(хлебарки)в банята от отдушника през вентилатора? Също така има ли ги накъде да се продават в Шумен?

 • tangrablogadmin
  tangrablogadmin (author) написа:

  Здравейте,
  Най-близкият ни търговски обект е в гр. Варна. Имаме филтърна материя G2 и G3, през която хем ще може да минава въздуха, хем няма да минават инсекти и гадинки.
  Ето телефон на колегите в гр. Варна – 052 611 767

 • Невена петрова написа:

  Здравейте, тръбата на отдушника е с диаметър 110мм. , банята е 6 кв.м. с височина 2,70м. Какъв вентилатор ще ми препоръчате за монтаж на тавана?
  Поздрави, Невена Петрова

Оставете вашия отговор!

Добавете вашия коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Също можете да се абонирате и чрез RSS.

Бъдете любезни, ясни в изложението си и без спам.

Можете да използвате тези тагове:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Това е вход чрез Gravatar. За да имате глобален аватар, моля регистрирайте се на Gravatar.