Начало » Вентилация, Енергоспестяване, Новини, Полезно при изграждане на инсталации, Специални

Енергоефективните вентилационни инсталации гарантират възвръщаемост за 1.5 – 2 години

19 септември 2012 1 937 прочетена Няма Коментари

Инж. Армянов, какви са световните тенденции в разработването на енергоефективни вентилационни инсталации?

С увереност може да се твърди, че интересът към енергоефективни или енергоспестяващи системи следва кривата на повишение на цените на първичните енергоизточници. Нещо повече, в последните 20 години все по-убедително се доказва, че засиленото енергопотребление влияе неблагоприятно върху околната среда и води до климатични изменения.

Европейският съюз създаде политика и програми за повишаване на енергийната ефективност в битовите и индустриални сгради. Бяха създадени политики за енергийно представяне на сгради, екодизайн и еко сертифициране на продукти. В почти всяка държава от ЕС бяха въведени норми за използване на отпадната енергия при вентилация – европейският стандарт EN 15251, както и ASHRAE-55, 62.1 в САЩ. За съжаление, в България все още няма издадени такива закони.

Какъв е средният период на възвръщаемост при подобни инвестиции?

Очевидно е, че новите сгради, които виждаме всеки ден не могат да бъдат проветрени с отваряне на прозорци. Механичната вентилация с рекуперация на енергия е задължителна. Безспорно, инвестицията за такива системи е по-висока, но се възвръща само за 1.5 – 2 години. По обясними причини капиталното вложение често е водещо при вземане на решение. Тук е необходимо да бъде внесена повече яснота от специалисти и да бъде разгледан и експлоатационният период.

Как Тангра се вписва в световните тенденции в областта? Бихте ли представили най-конкурентните решения на управляваната от Вас компания?

ТАНГРА е един от първите производители на енерговъзстановяващи съоръжения не само в България, но и на Балканите. Рекуперативната ни вентилация и климатизация, постига все по-висока ефективност. Едновременно с това се стремим да запазим сравнително ниското капитално вложение, за да може клиентите да възстановяват бързо разходите си. Благодарение на доброто качество и конкурентна цена, все по-успешно изнасяме и продаваме тези съоръжения в региона и в Европа.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
rss feedХаресват ли Ви публикациите, които четете тук? Абонирайте се за най-новите с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 945+ души вече сториха това.

Оставете вашия отговор!

Добавете вашия коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Също можете да се абонирате и чрез RSS.

Бъдете любезни, ясни в изложението си и без спам.

Можете да използвате тези тагове:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Това е вход чрез Gravatar. За да имате глобален аватар, моля регистрирайте се на Gravatar.